Bersih Desa 2017

Stichting Rukun Budi utama (RBU) organiseert op zondag 10 september in samenwerking met Coöperatief Eigenwijzer Bersih Desa; de Javaanse Bijdrage aan een Schoon Den Haag. Het is een Javaanse traditie, waarbij het dorp (desa) letterlijk schoongemaakt (resih = schoon) wordt, maar ook symbolisch wordt gereinigd van alle kwalijke en negatieve invloeden. Eén van de optredens is van Kulturu Fu Bro (Cultuur om te ademen).

De groep Kulturu Fu Bro vertegenwoordigt Suriname in Astana (Kazachstan) van 31 augustus tot en met 3 september a.s. tijdens de World Expo. Het is Surinaams danstheater, dat de culturele diversiteit van Suriname in een showcase van 25 minuten tot uiting brengt. De titel Kulturu Fu Bro (Cultuur om te ademen) is ingegeven door het thema van de World Expo, Future Energy (Toekomstige energie). In deze productie wordt de rijke Surinaamse cultuur als een duurzame energiebron voor verdere ontwikkeling beschouwd.


(Kulturu Fu Bro, Foto: Artlab.sr)

Dit thema past ook goed bij Bersih Desa. Bersih Desa staat namelijk voor de zuivering van dorp en mens. Het bestaat uit een schoonmaakgedeelte, een slametan (rituele gezamenlijke maaltijd) en een wayangvoorstelling. 


(Opruimestafette Spoorwijk: Goeverneurplein)

Het schoonmaakgedeelte vindt plaats op zaterdag 2 september. Met een aantal vrijwilligers wordt meegedaan aan de Opruimestafette in Spoorwijk. Vanaf 14.00 uur is de schoonmaak en vooraf wordt er door de gemeente Den Haag voor lunch gezorgd. Verzamelen ter hoogte van Albert Heijn.


(Flyer Bersih Desa 2017 voor- en achterkant)

De slametan en de wayangvoorstelling vinden op zondag 10 september plaats in het gebouw van Coöperatief Eigenwijzer aan de Ketelstraat 21 in Den Haag. De wayangvoorstelling wordt gespeeld door dhalang Ki Panca Hardjo (Orlando Kromopwiro). Hij speelt de lakon (verhaal) van Dewa Ruci, over de zoektocht naar het heilige water. Na de wayangvoorstelling is er een optreden van Kulturu Fu Bro. 

Het geheel wordt afgesloten met een gezellige afterparty met live muziek van Eddy Rakimin & Friends. Javaanse keuken is aanwezig. Gilly Mangkoewihardjo van Radio Stanvaste presenteert Bersih Desa voor het eerst. Bersih Desa wordt mogelijk gemaakt door Stadsdeel Laak en Fonds1818.

Schoonmaken
Zaterdag 2 september 2017, 14.00 uur
Opruimestafette Spoorwijk
Verzamelen Goeverneurplein ter hoogte van Albert Heijn

Slametan en Wayangvoorstelling
Zondag 10 september 2017
Plaats: Ketelstraat 21 - 23, 2516 VT Den Haag
Aanvang: 12.00 uur
Toegang: 3 euro, kinderen t/m 12 jaar GRATIS
Parkeren: Gratis (tot 18.00 uur)