Publieke consultatie

STICHJI en Stichting B.A.R.R. organiseren op zaterdag 21 oktober een themabijeenkomst dat in het teken staat van het Javaans-Surinaams Immaterieel cultureel erfgoed. Aanleiding voor dit initiatief is het UNESCO Verdrag ter Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed, dat Nederland in 2012 ondertekende. Eén van zaken die daaruit voortvloeit is het samenstellen van een Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. 

Op de lijst staan tradities geregistreerd, zoals de Anansi verteltraditie en de Indische rijsttafel. Op 21 oktober wordt het Verdrag toegelicht en wordt bekeken of er mogelijk ook elementen uit het Javaans-Surinaams cultureel erfgoed voorgedragen moeten worden.
Het programma bestaat uit presentaties afgewisseld met culturele optredens en wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Pieter van Rooij, adviseur bij Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, zal informatie geven over de procedure voor plaatsing op de Inventaris. Myrna Wezel, Consultant Cultureel erfgoed, bespreekt de ervaringen welke zij in het proces is tegengekomen bij het voordragen van erfgoedelementen van de Nederlandse Antillen. Hariëtte Mingoen (STICHJI) zal ingaan op de meest recente ontwikkelingen in Suriname met betrekking tot de inventarisatie van Immaterieel Cultureel Erfgoed en de gesprekken die zij heeft gehad met de betrokken instanties. In het kort vertelde zij daar onlangs over tijdens een bijeenkomst van de Facebook forumgroep Javanen in Diaspora. Nadat enkele jongeren daar een projectvoorstel presenteerden, riep zij de gemeenschap in Nederland op om mee te denken en te discussiëren over het Javaans - Surinaamse erfgoed.Publieke Consultatie Immaterieel Erfgoed
Datum:
Zaterdag 21 oktober 2017
Tijd: 14.00 – 21.00 uur
Plaats: Zalencentrum Sunrise
Adres: Galvanistraat 150, 3029 AD Rotterdam
Toegang: Gratis (aanmelden uiterlijk 5 oktober via stichji.nl(AT)gmail(PUNT)com