rbu archieven naar hga

Deze week was de tentoonstelling Van Nieuwkomer tot Hagenees voor het laatst te zien. In navolging van de overdracht van de archieven in het kader van het project Javanen in de Nederlandse Polder van STICHJI werden vandaag 27 archiefdozen aan het Haags Gemeentearchief (HGA) overgedragen.

De afgelopen maanden is RBU bezig geweest met het opschonen en sorteren van de archieven. Het was noodzakelijk vanwege de onzekere omstandigheden sinds het faillissement van Coöperatief Eigenwijzer. Officieel was RBU geen huurder meer, maar er zijn nog wel spullen opgeslagen. Inmiddels is er een huurcontract met Bewaakt & Beheer.

Vrijwilligers als Hariette Mingoen, Harrie Djojowikromo en Slamet Nojoredjo hebben de dozen uitgespit en netjes gecategoriseerd. Er kwamen daarbij ook mooie herinneringen naar boven. 

 
STICHJI was de eerste organisatie die op eigen initiatief migranten erfgoed bij het Haags Gemeentearchief in bewaring gaf. Daarna volgde een oproep aan andere organisaties dat ook te doen. RBU heeft daar gehoor aan gegeven, zodat de Surinaams Javaanse geschiedenis in Den Haag, bewaard blijft.Melvin Toemin en Fred Atmoredjo brachten de speciale archiefdozen naar het Haags Gemeentearchief. Er wordt nog naar een mooi moment gezocht om deze overhandiging nogmaals symbolisch te doen om zo aandacht te schenken aan dit bijzondere feit.