128 jaar Javaanse Immigratie VoetbaltoernooiOp 9 augustus was het 128 jaar geleden dat de eerste contractarbeiders vanuit Java in Suriname aankwamen. Bij C.V. Garuda in Rotterdam werd er daarom een voetbaltoernooi georganiseerd. RBU TV was erbij om een verslag te maken.

Een rondje langs de velden leverde leuke reacties op. "Wij doen dit, omdat wij niet willen dat het vergeten wordt. Ik wil het ook aan mijn kinderen overbrengen", zegt Agnes namens de organisatie. Het toernooi was voor 35- en 50 Plussers.
Vanity had het druk met de verkoop. Zij houdt zich niet zo bezig met de Javaanse cultuur, maar toch kan zij allerlei Javaanse hapjes, zoals mendot, getoh, lemet en satteliet maken: "Dat heb ik van mijn moeder en tante geleerd." 

Het sluit goed aan bij de woorden van voetballer Stanley. Hij is trots dat zijn voorouders ondanks de moeilijke periode ervoor gezorgd hebben dat de kinderen een betere toekomst konden krijgen. Hij hoopt daarom ook dat de tradities behouden worden.Mike van SCSV De Ster verdedigde hun kampioenstitel van de vorige editie. SCSV De Ster organiseert op zondag 26 augustus zelf ook een 50 Plus toernooi. Inschrijven is nog mogelijk; stuur hier een bericht met je contactgegevens.

Bekijk hier de reportage: