Harrie DjojowikromoHarrie Djojowikromo geeft op woensdag 6 februari 2019 een Tembang optreden in het Forum Café van Bibliotheek Zoetermeer. Tembang is de Javaanse dichtkunst, waarbij er ook gebruik wordt gemaakt van diverse muziekinstrumenten. Het is één van de cultuuruitingen waar Harrie zich mee bezighoudt, want daarnaast beoefent hij gamelan en heeft hij bij RBU vaker als dhalang (wayanpoppenspeler) opgetreden.

Harrie begeleidt zichzelf met gitaar en traditionele fluit. Hij vertelt de eeuwenoude gedichten, maar hij heeft ook eigen gedichten geschreven, bijvoorbeeld over Indonesiërs die na de onafhankelijkheid van Indonesië alles wat ze kenden achter moesten laten toen ze naar Nederland kwamen. Harrie: “Indonesiërs praten daar niet veel over, maar er zit wel heel veel emotie achter. Het is het trauma van die generatie.” Zijn lievelingsgedichten hebben romantiek of gevoelens van heimwee als onderwerp.


(Harrie Djojowikromo, foto: Marcel van Beek)

In het Forum Café laat hij zo mensen kennis maken met de schoonheid van de Javaanse verhalen in dichtvorm. De gedichten worden eerst door hemzelf ingeleid, zodat het voor een ieder te begrijpen is. Uit de reacties van het publiek blijkt dat hij de mensen weet te raken met deze verhalen. “Het Forum Café is een prachtige centrale plaats in de stad om mensen uit Zoetermeer kennis te laten maken met de Tembang gedichten, ook voor mensen die de taal niet kennen!” Bron: https://www.zoetermeeractief.nl

Tembang in Forum Café Zoetermeer
Datum: woensdag 6 februari 2019
Plaats: Stadhuis-Forum, Stadhuisplein
Tijd: 14.00 - 15.30 uur
Toegang: Gratis