GMPHet Haags Kinderatelier verzorgt tijdens Gamelan Meets Pop een workshop Wayangpoppen maken voor kids. Gamelan vormt de rode draad tijdens het event en het is gericht op een divers publiek, variërend in de leeftijd van 5 tot 85 jaar. Stichting Rukun Budi Utama (RBU) stimuleert op deze manier het doorgeven van de kennis van de Surinaams-Javaanse cultuur(uitingen) aan de jongere generaties, die in Nederland opgroeien.

Vele cultuuruitingen dreigen verloren te gaan, als er geen kennisoverdracht plaatsvindt. Zo is het aantal gamelanorkesten in Suriname sterk afgenomen en zijn er bijna geen makers van de instrumenten meer. Interesse vanuit de jeugd is er amper. Terwijl gamelan onlosmakelijk verbonden is met cultuuruitingen als bijvoorbeeld Jaran Kepang (paardendans), traditionele dans en Wayang Kulit (schimmenspel). Bron: Hariette Mingoen, STICHJIHet Haags Kinderatelier vertelt in workshops over het Wayang-spel met poppen van leer of hout. De kids krijgen o.a te horen dat een ervaren poppenspeler, de dhalang boeiende verhalen vertelt. Achter een scherm brengt de dhalang platte poppen van leer (huid, oftewel kulit) tot leven in het spannende schaduw- of schimmenspel, dat wordt versterkt door de muziek van het gamelanorkest. Met poppen van hout (golek), die zijn aangekleed met batik katoen, doet de dhalang hetzelfde, maar dan zonder schaduwen, maar direct in beeld voor het publiek.

Kinderen kunnen tijdens Gamelan Meets Pop een mooie Wayang-schim of Wayang-pop maken onder leiding van een kunstenaar van het Haags Kinderatelier. Een prins, hertje (Kantjil), vogel (Garuda), een grappenmaker of een ander karakter uit de Wayang verhalen (lakons). De twee workshops beginnen om 15.30 uur op de binnenplaats van het theater en duren tot 17.00 uur. Deelname is gratis.De zelfgemaakte poppen worden om 17.30 uur door de kinderen gepresenteerd in het theatercafé en zij spelen dan een stukje voor het publiek. Neem daarom je (klein)kinderen, neefjes, nichtjes en de vriendjes en vriendinnetjes zoveel mogelijk mee!

Kijk hier naar een impressie van hoe een workshop eruit kan zien: Gamelan Meets Pop | Festival | Theatershow | Afterparty
Plaats: Diamant Theater, Diamanthorst 183, Den Haag
Tijd: 15.00 - 00.00 u.
Kaarten: diamanttheater.nl / 070-4066381 (11.00 - 13.00 u. di. t/m zat.)
15.00 - 20.00, Festival: Gratis
20.00 - 22.00, Theatershow: €10
22.00 - 00.00, Afterparty: Gratis
Ooievaarspas: 50% korting
Time-table