The Last DhalangOp 9 augustus j.l was het 129 jaar geleden dat de eerste Javaanse contractarbeiders uit voormalig Nederlands-Indië voet aan wal zetten in Suriname. Maandag 26 augustus a.s. bestaat stichting Rukun Budi Utama 43 jaar! Ter gelegenheid van deze twee belangrijke data wordt op zondag 25 augustus de korte documentaire The Last Dhalang of Suriname van Fabian "Ian" Atmidjojo (23) vertoond op RBU TV.

Hij typeert zichzelf het liefst als een jonge dynamische filmmaker en fotograaf in Suriname, die altijd op zoek is naar kansen en mogelijkheden. In de film gaat het over de ontwikkeling van de Wayang in Suriname. Aan het woord komt pak Sapto, die in de documentaire Jaji - Lotgenoten (2016, Docu125) ook geïnterviewd werd. Ian: "Hij heeft altijd veel te vertellen en ik moest dit gewoon doen. Wie weet volgen er meerdere filmpjes over hem alleen."


(Fabian "Ian" Atmidjojo)

Dat de titel misschien wat misleidend is, vindt Ian niet terecht: "Pak sapto is nog steeds de laatste dhalang, maar dat wilt ook niet zeggen dat er geen opvolgers zijn. Er zijn opvolgers, maar die kan ik nog geen dhalang noemen omdat hun kennis nog niet zo ver reikt. In de film is te zien wat een dhalang moet kunnen."

De film is zondag 25 augustus te zien op RBU TV. RBU TV is elke laatste zondag van de maand te zien via Den Haag TV (vanaf 19.00 uur, hh. elk uur t/m 04.00 uur).
Op zondag 22 september zal de film ook te zien tijdens Bersih Desa 2019. Meer informatie daarover volgt.

Check hier voor een indruk: