Bersih Desa 2019Bersih Desa is een Javaanse traditie waarbij het dorp (desa) letterlijk wordt schoongemaakt (resih = schoon) en spiritueel wordt gereinigd van alle kwalijke en negatieve invloeden. De traditie is ter ere van de Godin Dewi Sri, de rijstgodin. Stichting Rukun Budi Utama organiseert dit evenement sinds 2009.

Het bestaat uit een schoonmaakgedeelte, een spirituele gezamenlijke maaltijd (slametan) en een wayangvoorstelling (shaduwpoppenspel). Voor het schoonmaakgedeelte sluit RBU dit jaar aan bij World Cleanup Day op zaterdag 21 september. Locatie: Instock, Buitenhof 36 Den Haag (tegenover Hofvijver). Tijd: 13.30 - 16.00 uur. Na de gezamenlijke schoonmaakactie is er een aansluitende borrel. De slametan en wayangvoorstelling vinden plaats op 22 september in het DiamantTheater. (15.00 – 20.00 uur). Voor RBU is het de tweede keer dat er voor deze locatie wordt gekozen. Op 13 april j.l. werd daar ook Gamelan Meets Pop georganiseerd.

In het foyer is er een voorprogramma dat bestaat uit de uitleg over de gerechten, die bij de slametan worden gebruikt. Ibu Dainem (dukun) deelt op deze manier de kennis van het culinaire Javaanse erfgoed. RBU heeft een infostand waar er Bersih Desa t-shirts, RBU mokken en het jubileumboek worden verkocht.

Verder is er een workshop janur (bladeren) vlechten door Saliman Kertokalijo. Hij laat zien hoe je de stukken, die bijvoorbeeld bij een Javaans huwelijk worden gebruikt, worden gemaakt. Het publiek mag natuurlijk ook meedoen! Sandra en Bella zullen net als ook op tijdens Riwayat Rama Ibu op 23 juni j.l. optreden. De Javaanse dans die zij op 22 september doen, bieden zij kosteloos aan. Daar is RBU uiteraard heel blij mee, want Bersih Desa 2019 wordt grotendeels uit eigen middelen gefinancierd. 

In het theater start het hoofdprogramma met de slametan (rituele gezamenlijke maaltijd). Tijdens het eten wordt het publiek, als bij een diner show, vermaakt met een dans van Sri Sedjati en de korte film The Last Dhalang. Deze film is gemaakt door de 23-jarige Fabian "Ian" Atmidjojo uit Suriname. RBU zorgt bij Bersih Desa 2019 ook nog voor een leuk verrassingsoptreden!Het echte hoofdprogramma is natuurlijk de wayangvoorstelling Sawitri, gespeeld door dhalang Ki RaHarDjo, pseudoniem van Harrie Djojowikromo. Hij wordt begeleid door gamalanorkest Bangun Tresna Budaya (BTB). Harrie Djojowikromo is een echte kenner en beoefenaar van diverse Javaanse cultuuruitingen. Hij speelt bijvoorbeeld ook kendhang bij BTB. Verder treedt hij regelmatig op met zijn tembang (Javaanse gedichten, begeleidt met fluit of gitaar).
Sawitri wordt in het Nederlands uitgevoerd. Het scherm (kelir) wordt in het midden van de zaal geplaatst, zodat RBU voor het eerst ook de "schaduwweergave" van het poppenspel kan laten zien! 

Kom dit meemaken! Let op: de vrijwillige bijdrage, dranken, merchandise etc. kunnen alleen contant worden geïncasseerd.

Bersih Desa
Schoonmaken: 21 september 2019 (World Cleanup Day)
Locatie: Instock, Buitenhof 36 Den Haag (tegenover Hofvijver)
Tijd: 13.30 - 16.00 uur
Aanmelden: rbu301(AT)hotmail(PUNT)com

Bersih Desa
Slametan en Wayang
Zondag 22 september 2019
Locatie: DiamantTheater, Diamanthorst 183 Den Haag
Tijd: 15.00 - 20.00 uur
Toegang: vrijwillige bijdrage