RBU logo

Gamelan Meets Pop, een festival met een theatershow, werd op 13 april 2019 door stichting Rukun Budi Utama (RBU) in Den Haag georganiseerd. Met een gevarieerd aanbod werden de van oorsprong Indonesische instrumenten bij een divers publiek onder de aandacht gebracht. In leeftijd varieerde het publiek tussen de 5 en 85 jaar. Dit jaar stonden er activiteiten gepland, die o.a. tot doel hebben om de gamelan op de Nederlandse inventaris immaterieel erfgoed te plaatsen. Daarnaast stonden er ook evenementen in het kader van 130 jaar Javaanse Immigratie op de agenda. Toen was er COVID-19. RBU is daarom vanuit lockdown bezig geweest met Gamelan Meets Pop 2.0: The GMP Quarantune Project. 

De strenge lockdown begin april heeft Melvin Toemin (voorzitter RBU) geïnspireerd om uit die situatie juist kracht te halen. "Ik zag dat er weer tijd was voor elkaar. Men zocht elkaar op via internet, er werd opeens weer meer naar tv gekeken. Er werden buurtinitiatieven gestart om naar elkaar om te kijken en te helpen. Mensen willen zich verbonden voelen. Als het niet fysiek kan, dan gebeurt het via een livestream of via een tv programma dat men op hetzelfde moment kijkt. Challenges op sociale media werden talrijker en gekker. Daar moest wel iets mee te doen zijn, maar dan vanuit Javaans perspectief."

Sinds vorig jaar worden er inspanningen verricht door STICHJI en het Netwerk Surinaams Javaanse Gamelan om deze specifieke variant van gedeeld cultureel erfgoed tussen Indonesië, Suriname en Nederland vast te leggen. RBU ondersteunt deze inspanningen. Met The GMP Quarantune Project wordt dit initiatief onder de aandacht gebracht van een bredere en jongere doelgroep. Het vastleggen van kennis en verhalen is namelijk belangrijk voor de toekomst, want deze cultuuruiting dreigt in Suriname en Nederland verloren te gaan. 


Impressie GMP 2019

In 2020 staat de Surinaams-Javaanse (diaspora) gemeenschap stil bij 130 jaar Javaanse Immigratie, vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Suriname. Door de uitbraak van COVID-19 zijn de activiteiten voor dit jaar geannuleerd of zij kunnen misschien op beperkte schaal nog plaatsvinden. RBU wilde desondanks met deze twee thema's (Gamelan als erfgoed en 130 Jaar Javaanse Immigratie) toch iets doen voor de gemeenschap.


Mantje Karso ft. John Clay - Nomo Yu


De Javaans Surinaamse zanger, producer en videomaker Mantje Karso is daarom gevraagd een track te produceren. Mantje Karso is de bandleider van Irama Smeltkroes, de begeleidingsband van de succesvolle theatergroep Sambel Trasie. Twee jaar terug scoorde hij een grote hit met Nomo Yu samen met John Clay. Sinds de uitbraak van de pandemie heeft Mantje Karso ook niet stilgezeten. Hij post op YouTube regelmatig muzieksessies, waarbij de muzikanten soms zelfs samen vanuit hun eigen huis spelen.


Dj Stiekz - Doewet (Tequila Party)

De nieuwe hit gaat over gamelanmuziek. Hoewel het de bedoeling is dat met dit nummer wordt stilgestaan bij o.a. de herdenking van 130 jaar Javaanse Immigratie, zal het in de praktijk moeilijk zijn om stil te blijven staan. Het wordt namelijk een zeer opgewekt en aanstekelijk nummer wat misschien wel iets wegheeft van Doewet (Tequila Party) van DJ Stiekz. Alle betrokkenen werken kosteloos mee aan het project. 

Zondag 26 juli wordt de videoclip opgenomen. De opnames vinden plaats in de studio van Jeffrey Salimin. Hij maakte in 2015 samen met team Docu125 de documentaire Jaji - Lotgenoten, in verband met 125 jaar Javaanse Immigratie. Wil je meedoen in de clip, klik dan snel  hier om je aan te melden.