De clip van Als Je Maar Danst van het GMP Quarantune Project staat online! Het werd op zondag 30 augustus gelanceerd in Musroom Moerkapelle, waar Stichting Rukun Budi Utama (RBU) ook stilstond bij haar 44-jarig bestaan (26 augustus j.l). Door de RIVM-restricties waren alleen de figuranten uit de clip, directe familieleden en enkele vrijwilligers en genodigden aanwezig. Sommigen hadden afgemeld vanwege besmettingsgevaar. Toch werd het een gezellige middag, waar pas na een na lange periode van lockdown weer konden worden gedanst. DJ Wixart zorgde daarvoor. Lees het verslag en bekijk de foto's van Stephan Carels.
De middag werd aan elkaar gepraat door Chrizzie Tomo. Het publiek kon foto's bekijken uit de recente geschiedenis van RBU en werd getrakteerd op een optreden van Asty Dewi. Zij stuurde net als enkele anderen ook een eigen dansclipje op. Deze zijn in de clip verwerkt. Dat deed Sharifa Yorks (winnares DanceSing 2019, SBS6) ook, net als enkele anderen. In de clip zijn o.a. ook Gaffi Marno (Sambel Trasie), Afni Gummels (nieuwslezeres ATV Suriname) en dansgroep Budaya Mekar Sari uit Den Haag te zien. Melvin Toemin (voorzitter RBU): "De Javaanse trots was iets wat ik in de video tot uitdrukking wilde brengen. Wij hebben ook onze talenten en voorbeeldfiguren, wij dragen bij aan de Nederlandse en Surinaamse maatschappij en dat mogen wij best laten zien." Videomaker Jeffrey Salimin weet dat goed in beelden te vertalen. Hij maakte met team Docu125 eerder de documentaires Jaji - Lotgenoten (2016) en Leliëndaal 100 (2018).
Jeffrey Salimin (l), Melvin Toemin (r), Foto: Stephan Carels)
Naast de opnames uit de studio van Jeffrey Salimin zijn er ook beelden van Mantje Karso en zelfgemaakte filmpjes gebruikt. Het brengt het quarantaine/lockdown thema goed tot uitdrukking. Behalve dat het een leuke clip is, zit er ook een diepere boodschap erin. De Surinaams Javaanse gamelan wordt in haar toekomst bedreigd.
Als Je Maar Danst - Mantje Karso Ft. ibu Hariëtte (Official video GMP Quarantune Project)
De van oorsprong Indonesische slaginstrumenten, worden voornamelijk door ouderen gespeeld en de kennis daarover is niet goed vastgelegd. Gelukkig nemen STICHJI en het Netwerk Surinaams Javaanse Gamelan initiatieven om de Surinaams Javaanse gamelan op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed te laten plaatsen. In de clip is ook de gamelangroep van Stichting B.A.R.R, Tresno Soeworo te zien. Met deze productie wil RBU dat de interesse onder jongere generaties aangewakkerd wordt. Vandaar dat de voordracht van Hariëtte Mingoen, die zij tijdens het Gamelan Meets Pop Festival (2019) deed, in de lyrics zijn verwerkt.
Melvin Toemin: "De boodschap is ook positief verpakt in de tekst: "Hier is iedereen een vriend, er is geen verschil tussen ons." Dat is een mooi tegengeluid in een wereld die steeds meer lijkt te polariseren. Alle betrokkenen hebben kosteloos meegewerkt en dat is het bewijs dat de Gotong Royong (vorm van samenwerken) waar altijd over gesproken wordt, nog steeds bestaat en dat er mooie dingen uit voort kunnen komen."
Speech Melvin Toemin (Tijdens GMP Quarantune Clip Launch)
Tijdens de speech werd ook twee minuten in acht genomen voor de voorouders uit de periode van contractarbeid (9 augustus jl. 130 jaar Javaanse Immigratie) en voor mensen die iemand hebben verloren door COVID-19. Ook werd er via WhatsApp gebeld met Mantje Karso, de producer die voor de tune heeft gezorgd. Deel de videoclip massaal met alle vrienden, familie en bekenden!
Bekijk de foto's van de clip launch hier (Inloggen niet nodig).