JID Nieuwjaar

2022 nadert het einde en straks wordt 2023 ingeluid. In 2022 is Stichting Rukun Budi Utama (RBU) de nasleep van de lockdown nog niet te boven gekomen. Hopelijk lukt dat in 2023 wel. RBU zal naast andere organisaties haar plannen pitchen tijdens de Nieuwjaarsreceptie van JID NL (Javanen in Diaspora) op zondag 8 januari in Padjak Smeltkroes in Amsterdam.

De bedoeling van JID NL is om tijdens het uiteenzetten van haar eigen plannen ook andere Javaanse organisaties te betrekken. Daarmee wordt geprobeerd om de collectiviteit van Javaanse gemeenschap uit te dragen. Daarnaast dient het om elkaar te inspireren en om samenwerking tussen organisaties te stimuleren. Ook worden de agenda's van de organisaties op deze manier iets beter op elkaar afgestemd.

Aanmelden niet meer mogelijk!

Gotong Royong uit Groningen heeft aangegeven de activiteiten in verband met haar 40 jarig bestaan te belichten. Eigenlijk was dat in 2021, maar vanwege Corona komt dat in 2023 aan bod. Jakiem Asmowidjojo zal de internationale Diaspora meeting Ngumpulke Balung Pisah bespreken. Dat vindt plaats van 12 - 18 juni en gaat langs vijf steden in Indonesië (Jogyakarta, Surakarta, Ponorogo, Mojokerto en Surabaya).

Ook religieuze organisaties krijgen de ruimte. Hendrik Kromosetiko vertegenwoordigt daarin o.a ICHLAS Suriname en waarschijnlijk zal Rukun Islam Rotterdam ook haar plannen voorschotelen. Andere organisaties die hun plannen gaan pitchen zijn De Ster, Budaya Mekar Sari en Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (Stichji).

RBU zal op zondag 8 januari meer vertellen over de documentaire over gamelangroep Bangun Tresna Budaya. Op initiatief van RBU zijn Jeffrey Salimin en Melvin Toemin onder de naam Docu125 bezig om de verhalen achter het orkest vast te leggen. Na een relatief stille periode zullen er rondom de documentaire weer mooie bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden.