Heng Garbin=

Heb je het gevoel dat je wat mist als je geen Javaans kunt praten? Dan is er sinds vorige week de mogelijkheid om mee te doen aan een online cursus. In de uitzending van zondag 26 november vertelt Heng Garbin (rechts op de foto) erover. Wie verzorgt de lessen en wat kan je zoal met de taal? Melvin Toemin (links op de foto) praat met hem.

De 67-jarige Hendrik (Heng) Garbin, die actief was in de Thai-Boxing wereld is één van de drie personen die het project Javanese Courses Online heeft geïnitieerd. Hij leerde zelf de taal in Suriname via de Ludruk groep van zijn vader. Garbin: " Er was geen school waar je Javaans kon leren. Mensen hoorden het Javaans via de moskee, de kerk, bij de Javanisten en op de radio." 


Er zijn honderden miljoenen Javanen over de hele wereld. Als je de cursus volgt kan je in drie maanden op een goed nivieau kromo inggil (hoog Javaans) communiceren. Er doen o.a. enkele ambtenaren mee met de cursus. Je kan het goed gebruiken als je bijvoorbeeld voor werk wordt uitgezonden of als je zaken wilt doen. Er doet zelfs een meisje van 15 jaar mee.

Binnenkort wordt het item op ons YouTube kanaal geplaatst. Abonneer op het kanaal en help om de producties en de maandelijkse uitzendingen op Den Haag TV mogelijk te blijven maken.
Ondersteunen kan via: NL14 ABNA 0462 9744 21 t.n.v. Stichting RBU o.v.v. RBU TV 2023.

RBU TV Zondag 26 november 2023
Tijd: 19:30  - 04.00 uur (hh. elk uur)
Je vindt Den Haag TV op https://denhaagfm.nl/tv/
Ziggo: Kanaal 40
Caiway: Kanaal 67
Telfort: Kanaal 327 of Kanaal 2163
KPN, XS4ALL: Kanaal 1312