RBU TV=

Als je een rustige oudejaarsavond hebt, kijk dan naar de uitzending van RBU TV op Den Haag TV! Je ziet op zondag 31 december een verslag van Gendhing Dolanan, de eerste officiële activiteit van Vereniging Eigenzinnige Klanken. Deze organisatie is voortgekomen uit het Netwerk Surinaams Javaanse Gamelan. Daarnaast schenkt RBU TV aandacht aan de crowdfunding van badmintonster Alyssa Tirtosentono.

Het was de bedoeling dat pak Harrie Djojowikromo op 10 december j.l. tijdens Gendhing Dolanan een presentatie zou geven. Op 24 november is hij helaas overleden. Hij was een speler van Bangun Tresna Budaya en hij mag gezien worden als een kenner van de gamelan. Hij was ook dhalang (wayangpoppenspeler) en deed ook Tembang (dichtkunst). Zijn presentatie werd door Ine Hardjo voorgelezen. In het videoverslag is een kort eerbetoon aan pak Harrie opgenomen. Alle bij de vereniging aangesloten gamelangroepen maakten er ondanks het verdriet een gezellige middag van en het was goed om te horen en te zien dat er ook steeds meer internationale interesse is in de Surinaams Javaanse gamelan. Voorzitter van de vereniging, Orlando Kromopawiro, verzorgde onlangs zelfs een wayangvoorstelling in Indonesië bij Balai Budaya Minomartani. 


(Screenshot Balai Budaya Minomartani YouTube livestream)

Iemand anders die al een aantal jaren internationaal actief is, is badmintonster Alyssa Tirtosentono (23). Zij was 2e op een Jeugd EK in gemengd dubbelspel, 2e op een NK in vrouwen dubbel en gemengd dubbel en zij behoorde tot de laatste 8 bij de Jeugd Wereldkampioenschappen. In 2023 plaatste zij zich met het Nederlandse vrouwenteam voor de Europese Kampioenschappen. Haar doel om Olympische Spelen van Parijs 2024 te bereiken liep uit op een teleurstelling, maar die droom blijft overeind voor Los Angeles 2028. Daarvoor moet zij ook veel aan internationale toernooien in het buitenland meedoen en zij is daarom een crowdfunding gestart via het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Support Alyssa hier!


(vlnr: Melvin Toemin, Alyssa Tirtosentono en Jeffrey Salimin)

Steun RBU TV

Ook RBU kan een steuntje in de rug gebruiken. Behalve dat het belangrijk is om de uitzendingen via Den Haag TV voort te zetten heeft RBU ook financiële middelen nodig om activiteiten en initiatieven op te zetten. Het afgelopen jaar is met de documentaire Meer Dan Kling Klang Klong; De Klanken van Overleving - over de gamelangroep Bangun Tresna Budaya en de Surinaams Javaanse gamelan - al een aanzet gegeven om na Covid de draad weer op te pakken. Deze documentaire is gemaakt door filmmaker Jeffrey Salimin onder de productienaam Docu125. Voorzitter van RBU, Melvin Toemin, is ook onderdeel van dit productieteam.
Door RBU TV is de stichting verder actief in beeld en is het kanaal ook het platform waar je op de hoogte wordt gehouden van nieuwtjes en ontwikkelingen uit de gemeenschap. 
Doneer daarom via NL14 ABNA 0462 9744 21 t.n.v. Stichting RBU o.v.v. RBU 2024 en abonneer op het YouTube kanaal.RBU TV Zondag 31 december 2023
Tijd: 19:30  - 04.00 uur (hh. elk uur)
Je vindt Den Haag TV op https://denhaagfm.nl/tv/
Ziggo: Kanaal 40
Caiway: Kanaal 67
Telfort: Kanaal 327 of Kanaal 2163
KPN, XS4ALL: Kanaal 1312