JID NL 2024Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting JID NL (Javanen in Diaspora) op zondag 4 februari j.l. was er weer een mogelijkheid voor organisaties om de plannen voor het jaar aan elkaar te presenteren. Ongeveer 15 sprekers maakten gebruik van de 5 minuten spreektijd. Het verslag van RBU TV is op zondag 25 februari te zien op Den Haag TV (vanaf 19.30 u met elk uur hh. t/m 04.00 u).

De bijeenkomst in Agora (Voorburg) was goed bezocht. Na het voorwoord van JID NL trapte Stichting Rukun Budi Utama (RBU) af. In de presentatie werd er gewezen op het belang van RBU TV. Daarnaast werd een drietal activiteiten die de stichting dit jaar in samenwerking met o.a Podium Noord zal organiseren aangekondigd. Zonder nog in details te treden kunnen in ieder geval de volgende data alvast in de agenda vermeld worden: Zondag 26 mei en zondag 25 augustus 2024. De derde activiteit zal dan in november of december plaatsvinden. Inmiddels zijn er ook gesprekken gaande met andere podia en evenementen, dus wellicht komen daar ook mooie evenementen uit.


(Melvin Toemin)

Daarna volgden Magally Mingoen (Stichji) en Joan Mertodirjo. Stichji wil dit jaar o.a. een werkgroep samenstellen om alvast na te denken hoe de herdenking en viering van 135 jaar Javaanse geschiedenis in Suriname eruit komt te zien. Joan Mertodirjo maakte vorig jaar de tentoonstelling Reis van Toen, Rotterdammer van Nu in de Bibliotheek van Rotterdam. Daarna was het in het Timmerhuis in Rotterdam te zien. Joan Mertodirjo presenteerde bij JID NL de website die speciaal daarvoor is gemaakt. 


(Joan Mertodirjo)

Een ander digitaal initiatief is van stichting BARR. Zij wil met het platform Gamelan Portal ervoor zorgen dat de kennis over de Surinaams Javaanse gamelan toekomstbestendig kan worden bewaard en kan worden gedeeld met toekomstige generaties. Verder kwamen aan het woord: Heng Garbin (Online Javaanse taallessen), Brandy Samoeradi (over Agenda van de Toekomst), Andre Sanrodji (over SCSV De Ster en Budaya Mekar Sari dancers), Christine Tomopawiro (over SJIF), Jane Pawiroredjo (over Sugambra) en Arti Sowikromo (over JawaMix, Kridha Budaya en Rukun Sido Kumpol). 

Dewi Kasmo (LUSU) vertelde over de laatste voorstelling van het stuk Duizend Dagen op 7 april in Theater Zuidplein. Daarna vertrekt het toneelgezelschap LUSU naar Suriname om het stuk ook daar te spelen. 
Tot slot was er de mogelijkheid om kennis te maken met Tangi Turu. Deze groep bestaande uit Paul Mertodikromo, Artoetianti Martokarijo en Trisjony Irokromo wil de Pop Jawa vebreden en vernieuwen. Hun eerste clip is inmiddels uit.


(Tangi Turu - Ngomong Jawa [Ngomong apa?!])

RBU TV Zondag 25 februari 2024
Tijd: 19:30  - 04.00 uur (hh. elk uur)
Kijk Den Haag TV hier: https://www.denhaagfm.nl/televisie
Ziggo: Kanaal 40
Open Fiber: Kanaal 40
Caiway: Kanaal 67
Telfort: Kanaal 327 of Kanaal 2163
Odido: Kanaal 829
KPN, XS4ALL: Kanaal 1312
Fiber.nl, Stipte en Solcon: Kanaal 2163