Politicus Paul Somohardjo was op donderdag 19 februari in het gebouw van RBU (Eekta) om de Javaanse diaspora toe te spreken. Hij sprak over zijn rol bij de emigratie van Javanen naar Nederland en uiteraard kwamen de naderende verkiezingen ter sprake.

Somohardjo was persoonlijk betrokken bij het overbrengen van vele Javaanse Surinamers naar Nederland ten tijde van de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Hij zei dat hij de rechten van de groep wilde veiligstellen, omdat de onafhankelijkheidsprocedure niet door iedereen werd gedragen. Ook was hij bang voor de chaos, die als gevolg van de onafhankelijkheid zou ontstaan.

Hij vindt dat de diaspora de Javaanse Surinamers bepaald geen windeieren heeft gelegd. Men kon zich sociaal/maatschappelijk goed ontwikkelen en aan een goede toekomst bouwen. Hij roept de diaspora in Nederland op om Suriname niet te vergeten.
“Hoe je 't wendt of keert: jullie hebben allemaal een stukje Suriname in je hart. Nederland is een kennis land: laat de Javaanse doctoren, technici, agrarische deskundigen en anderen een handje helpen in de ontwikkeling van Suriname.”

Over de verkiezingen zei Paul Somohardjo dat het veldwerk dat door Pertjajah Luhur en zijn medepartners in de V7 is verrricht, vertrouwen geeft voor de overwinning. De V in V7 staat er niet voor niets voor; de V staat voor Victorie. Na 25 mei zal blijken of hij gelijk heeft gehad.

(Bron: Johan Raksowidjojo JID-NL, foto: Mate Soemopawiro)