Afdrukken

Vroeger werd er op Javanen neergekeken, maar de tijden zijn nu veranderd; warungeigenaars zijn uitgegroeid tot managers, die bijdragen aan de werkgelegenheid. Met trots heeft Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (Stichji) op zondag 9 augustus het boek Saoto Berkat en Dawet gepresenteerd. Dit ter gelegenheid van 125 jaar Javaanse Immigratie. 

"Wel 750 bezoekers hebben de gastenlijst getekend (...) Naar schatting hebben tussen de 800 en 900 personen de herdenking van 125 jaar Javaanse immigratie bezocht." (bron: Stichji). Javaans Surinaamse eethuizen (warungs) hebben te maken met de Voedsel en Warenautoriteit, de fiscus en de IND. Er vinden invallen plaats om te kijken of zij geen illegalen in dienst hebben. Dat is o.a. te lezen in het boek Saoto, Berkat en Dawet.



Ondanks de regelgeving is het een passie voor de ondernemers om toch een warung te draaien. "Ik heb geen specialiteit, dat is hetzelfde als vragen wie je lievelingskind is", zegt Jolaiga Karijotaroeno (Warung Murni) in het verslag. Joffrey Gareng (Warung Rilah) spreekt zijn ambitie uit om een nieuwe zaak te beginnen, zodra hij op een goede locatie een plek vindt. 

Francis Kettenis (Afdeling Gedeeld Cultureel Erfgoed, Ministerie van Buitenlandse Zaken) kreeg uit handen van schrijfster Hariette Mingoen het eerste exemplaar uitgereikt. Verder waren onder de sprekers Lucretia Redan (Tijdelijk Zaakgelastigde Ambassade Republiek Suriname) en Ibnu Wahyutomo (Deputy Chief of Mission, Ambassade Republiek Indonesië)