Op maandag 14 december j.l. vonden er bij RBU opnames plaats met Orlando Kromopawiro, de orkestleider van gamelangroep Bangun Tresna Budaya. De gamelan wordt toegevoegd aan audioproducties voor Docu125, de documentaire in het kader van 125 jaar Javaanse Immigratie.

De composities zijn gemaakt door audioproducer dj Idriss Rouchiche en componist / toetsenist Clarence Jahman. DJ Idriss heeft met vele nationale en internationale artiesten gewerkt, zoals bijvoorbeeld Perry Mystique en Mohamed Hamaki. Hij vond het een uitdaging om ook met instrumenten te werken, waar hij nog geen ervaring mee heeft. Hij benaderde RBU om de mogelijkheden voor het toevoegen van live-gamelan te bespreken.

Samen met Clarence Jahman is hij verantwoordelijk voor de muziek en de sound in de documentaire. In het verleden speelde Clarence Jahman o.a. in de begeleidingsband van Brainpower en in de reggaeformatie Poor Man Friend. Ook was hij mede-verantwoordelijk voor het muziekproject ter gelegenheid van 120 jaar Javaanse Immigratie (Zouk naar Jou van X-factor Dony Verianto). Het afgelopen jaar toerde hij als toetsenist met de band Le Freak Reloaded in Suriname. 


(foto: Marcel van Beek)

Eén kennismakingsgesprek was voldoende om te zien dat Orlando Kromopawiro meteen een gevoel had bij de tracks die gemaakt zijn. De gamelangroep vierde in maart dit jaar haar 20-jarig bestaan en daarom is het ook zo bijzonder, dat juist in dit jaar Bangun Tresna Budaya kan bijdragen aan zo'n groot project. Tijdens de opnames werden er foto's gemaakt door Marcel van Beek en zijn er videoopnames gemaakt voor RBUTV. Bekijk de foto's hier.