Bersih Desa 2018Stichting Rukun Budi utama (RBU) organiseert op zondag 9 september Bersih Desa; de Javaanse Bijdrage aan een Schoon Den Haag. Het is een Javaanse traditie, waarbij het dorp (desa) letterlijk wordt schoongemaakt (resih = schoon), maar ook symbolisch wordt gereinigd van alle kwalijke en negatieve invloeden. RBU organiseert dit jaarlijkse evenement sinds 2009.

Bersih Desa staat voor de zuivering van dorp en mens. Het bestaat uit een schoonmaakgedeelte, een slametan (rituele gezamenlijke maaltijd) en een wayangvoorstelling. Dit jaar sluiten wij voor het schoonmaakgedeelte aan bij een activiteit van De Ster. De vrijwilligers zullen namelijk het De Ster Festival schoonhouden op 8 september (in het kader van Bersih Desa). Op zondag 9 september vinden in het gebouw van De Ketel, de slametan en de wayangvoorstelling plaats. 
Twee dhalangs spelen de lakon (verhaal) Sri Boyong. Zij worden begeleid door de gamelangroep Bangun Tresna Budaya. Harrie Djojowikromo (Ki Ra HarDjo) en Orlando Kromopwairo (Ki Panca Hardjo) vertellen met wayangpoppen het verhaal van de Godin Dewi Sri. Zij werd door Prins Nilataksaka uit het Rijk Ngatasangin gevraagd om zijn gemalin te worden. Zij had echter een hoger doel op aarde en bedankte voor de eer. Tegen haar wil werd zij meegenomen. De oogsten dreigden hierdoor te mislukken, want Dewi Sri zorgde daar met haar bijzondere krachten altijd voor. Er werden pogingen gedaan om haar terug te halen, maar die verliepen niet zonder slag of stoot.Na de wayangvoorstelling is er een afterparty met Remixx. Zij speelden onlangs ook voor RBU tijdens Riwayat Rama Ubu op Locatie in Moerwijk.


Bersih Desa wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van o.a. Fonds1818. Wil je als vrijwilliger meehelpen op zaterdag 8 en / of op zondag 9 september, stuur dan hier een bericht met je contactgegevens.